Proeverijen

De zomer is officieel voorbij, dus het wordt weer tijd voor een flink aantal activiteiten en nieuws!

Zo staan er weer wat fraaie wijn (en muziek)avonden in de planning, hebben wij onlangs de inhoud van een hele oude en goed geklimatiseerde kelder overgenomen en komen er weer enkele producenten langs. Hierbij alles op een rij:

Donderdag 19 september gaan we iets baanbrekends doen. Op deze avond vindt namelijk de eerste ‘muziek en wijn, nou wat fijn’ avond plaats. We weten allemaal dat grootheden als Leonard Cohen (“I was drinking at least three bottles of Château Latour before performances”) veel met wijn hebben. Ook is het een trend dat artiesten, zoals Sting en Madonna, eigen wijnhuizen opzetten en niemand zal ontkennen dat het beluisteren van muziek intenser wordt na het nuttigen van wijn. Kortom; een duidelijke positieve link tussen wijn en muziek.
Over twee weken, op donderdagavond 19 september, gaan we daarom genieten van vele goede wijnen en live muziek. De welbekende coverband ‘Harry doesn’t mind’ komt speciaal voor ons optreden in Maarssen. Er gaan geruchten de enige echte Mike Boddé ook nog zal optreden deze avond, over een liefhebber van goede muziek en dito wijn gesproken! Voor de innerlijke mens staat onze trouwe Sam met een open wijnbar om jullie van een scala aan smaakvolle (nieuwe) wijnen te voorzien. Deze avond start om 20.30 uur, vindt plaats midden in Maarssen-Dorp en is ‘all in’, dus inclusief alle wijn, de live muziek en natuurlijk midnightsnacks en kost € 30,- per persoon. De locatie horen natuurlijk alleen degenen die zich inschrijven… Inschrijven kan uitsluitend via deze link.

Op dinsdag 17 september én dinsdag 8 oktober gaan we nóg iets bijzonders doen. Op deze avonden vinden twee proefclubs plaats met een zeer uitgesproken thema; oude en goed gerijpte wijn. Zelf drink ik echt nooit Chateau Pichon Lalande 1973, Chateau Smith Haut Lafite 1954 of 1955, Chateau Latour 1956 of Chateau Comtesse de Lalande 1948. Okee, dat zijn dan wel de meest spraakmakende wijnen uit de serie, dat geef ik toe, maar goed, we hebben onlangs de inhoud van een goed geklimatiseerde kelder overgenomen. We hebben, naast de intentie deze wijnen te verkopen, bedacht dat we er vooral ‘fun’ aan moeten beleven. En fun is natuurlijk delen, proeven, erover praten en maar eens zien hoe dingen uitpakken. Met elkaar natuurlijk, want zo hoort dat.
Om deze reden organiseren we dus twee proefavonden in dit thema met op beide avonden verschillende wijnen. De avonden starten om 20.15 uur en duren tot maximaal 22.45 uur. De kosten zijn € 50,- per persoon. Of alles in perfecte staat is weten wij ook niet, maar we gaan genoeg openen om er zeker van te zijn dat je wijnen gaat proeven die je nog nooit hebt geproefd. We proeven met maximaal 12 personen, want meer proefglaasjes krijgen we echt niet uit één fles.  Inschrijven kan uitsluitend via de deze linken: Proefclub 17 september  of  Proefclub 8 oktober.

Op zondag 3 november vindt tussen 14 en 17 uur onze jaarlijkse najaarsproeverij plaats. Deze wordt traditiegetrouw in de winkel gehouden. Er staan weer vele fraaie nieuwe wijnen open met een voorzichtige focus op de daarna volgende feestmaand december. Meer informatie volgt uiteraard later en inschrijven kan per mail of in de winkel.

Dan hebben we nog wat wijnmakers waar we heel graag mee samenwerken die op bezoek komen in de winkel. Alle bezoeken zijn op de genoemde vrijdagmiddagen vanaf 15.30 uur tot 19 uur en zijn uiteraard vrij toegankelijk. De producenten zijn er om al jullie vragen te beantwoorden en natuurlijk om al hun wijnen te laten proeven. Inschrijven is niet nodig.
Vrijdagmiddag 20 september: Nic van Aarde, de wijnmaker van Oldenburg Vineyards uit Stellenbosch, Zuid-Afrika;
Vrijdagmiddag 25 oktober:       Sergio Fraudentali van Colle Corviano uit Abruzzen, Italië;
Vrijdagmiddag 22 november:  James Mckenzie van Nabygelegen, Snow Mountain, Klein Sneeuberg, Scaramanga, The Artisan Collection en wat eigenlijk niet? Uit Wellington, Zuid-Afrika.

Regelmatig organiseer ik wijngerelateerde activiteiten zoals proeverijen, wijn-spijs diners etc. Vaak op locatie en soms in de proefruimte in de winkel. Mocht u graag met een groep vrienden of collegae een proeverij willen organiseren, neem dan vooral contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden, die zijn exact eindeloos!

Hartelijke groet, mede namens de collegae,

Ernst van Lamoen